„Montuotojo“ planuose – tolimesnė gamybos modernizacija ir aktyvi tarptautinė plėtra

Viena didžiausių Lietuvoje metalo apdirbimo ir pramoninės statybos bendrovė „Montuotojas“ šiais metais planuoja tęsti gamybinių pajėgumų modernizavimą ir ruošiasi tarptautinei plėtrai. Nepaisant pandemijos iššūkių, „Montuotojas“ šių metų pradžioje jau yra sudaręs naujų sutarčių darbams už 18 mln. eurų, o tai yra daugiau nei 70 proc. praėjusių metų bendrovės apyvartos.

„Aktyviai imamės naujų ir toliau ieškome tokių projektų, kuriuose geriausiai atsiskleidžia plačios mūsų komandos kompetencijos. Kai kurių naujų sutarčių įgyvendinimas truks ilgiau nei metus, dalis jų bus vykdomos užsienio šalyse. Tad turėdami pakankamus pajėgumus, modernizuotą gamybą, sklandžius procesus ir profesionalią komandą jungsime dar aukštesnę pavarą, siekdami didesnės tarptautinės plėtros“, – sako „Montuotojas“ generalinis direktorius Martynas Pargaliauskas.

Pernai „Montuotojas“ sėkmingai užbaigė keletą stambių projektų Lietuvoje. Naujojoje Akmenėje įsikūrusioje vienoje moderniausių pasaulyje medienos drožlių plokščių gamykloje „Vakarų medienos grupė“ sumontavo technologinę įrangą. Didžiausiam šiltnamių kompleksui Baltijos šalyse „Kietaviškių gausa“ pagamino ir sumontavo vieną didžiausių akumuliacinių talpų Lietuvoje. „Montuotojas“ sėkmingai užbaigė rekordinio dydžio sijų gamybą „Žalgirio“ vandens sporto centre bei atliko sutartus darbus „Ignitis grupės“ įgyvendinamuose Vilniaus ir Kauno kogeneracinių elektrinių projektuose.

Šiuo metu bendrovėje „Montuotojas“ dirba beveik 500 darbuotojų. Įmonės veikla sukoncentruota gamybos bazėse, veikiančiose Panevėžyje, Alytuje bei Klaipėdoje.

Tęs gamybos modernizavimą

Pasak M. Pargaliausko, siekiant didesnio efektyvumo ir konkurencingumo pranašumo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio rinkose, pernai modernizuota bendrovei priklausanti gamykla Alytuje ir perplanuota gamykla Klaipėdoje. Gamybinių pajėgumų modernizaciją planuojama tęsti ir šiemet – ji bus vykdoma „Montuotojui“ priklausančioje gamykloje Panevėžyje.

„Gamybą modernizuojame kompleksiškai. Mūsų atveju šis procesas apima ne tik įrangos atnaujinimą, naujos montavimą, gamybos valdymo procesų keitimą, darbo sąlygų specialistams gerinimą, tačiau ir darbų perskirstymą tarp bendrovės padalinių.

Didesnei tarptautinei konkurencijai turime gerai pasirengti, pirmiausiai orientuodamiesi į didesnį veiklos efektyvumą ir labai tiksliai apskaičiuotus bei subalansuotus pajėgumus. Vadovaudamiesi būtent šiais kriterijais, praėjusiais metais matėme būtinybę sustabdyti Vilniaus metalo konstrukcijų gamyklos veiklą. Galiausiai perskirstę darbus ir perdavę juos modernizuotoms gamykloms užtikrinome tuos pačius bendrovės gamybos pajėgumus. Trumpai tariant, šiandien trijose gamyklose sukuriame tiek, kiek anksčiau pagamindavome keturiose“, – sako M. Pargaliauskas.

Ateinančiu laikotarpiu bendrovė ketina didžiausią dėmesį skirti inžinerinių kompetencijų stiprinimui, projektinio valdymo ir aptarnavimo procesų tobulinimui, veiklos skaitmenizavimui, darbuotojų ugdymui.

Dėl pandemijos nestabdo eksporto planų: dvigubins apimtis

Beveik 10 proc. „Montuotojo“ pajamų pernai gauta įgyvendinant tarptautinius užsakymus. Anot M. Pargaliausko, šiemet tarptautinės plėtros apimtis bendrovė planuoja dvigubinti.

„Didžiausią potencialą matome Skandinavijos, Beniliukso, Prancūzijos rinkose. Plečiame partnerysčių su didelėmis tarptautinėmis kompanijomis, dirbančiomis pasauliniu mastu, tinklą. Į užsienio rinkas žengiame pamažu, tačiau užtikrintai. Stengiamės subalansuoti tarptautinę plėtrą ir paraleliai vykdomą gamybos ir jos procesų modernizaciją“, – teigia „Montuotojo“ vadovas.

Didžiausias šiuo metu „Montuotojo“ vykdomas tarptautinis projektas – dujų turbinos oro įsiurbimo sistemos montavimo darbai „Siemens“ statomoje elektrinėje Prancūzijoje.

„Tokiuose dideliuose projektuose užsakovai ypač vertina gebėjimą greitai integruotis ir dirbti savarankiškai, prisiimant visą atsakomybę skirtų darbų dalyje“, – pasakoja M. Pargaliauskas.

Anot jo, tarptautinių projektų įgyvendinimas pandemijos laikotarpiu reikalauja papildomų pastangų, tačiau tai iš esmės nesiskiria nuo to, ką tenka daryti įgyvendinant projektus Lietuvoje.

„Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje dirbantiems mūsų kolegoms atliekame COVID-19 testavimą. Pandemijos kontekste keitėme darbo organizavimo principus, siekdami atskirti darbuotojų srautus. Atsižvelgdami į ypatingas veiklos aplinkybes, parengėme ir rizikos valdymo planus, esame numatę, kaip užtikrinsime komandos vežimą į objektus užsienio šalyse. Tai nėra paprasta, nes kaip ir visos įmonės, susiduriame su tokia situacija pirmą kartą. Visgi, sudėtingos situacijos atskleidžia komandos profesionalumą ir atsakingą požiūrį, ne tik rūpinantis kolegų sveikata, bet ir prevenciškai šviečiant juos, didinant sąmoningumą“, – sako bendrovės generalinis direktorius.

Pasak vadovo, pandemijos iššūkiai ir tuo pačiu metu pradėti dideli kokybinio atsinaujinimo pokyčiai, siekiant didinti pramonės įmonės konkurencingumą ilguoju laikotarpiu, turėjo įtakos pajamų mažėjimui. Pernai įmonės apyvarta siekė 24,2 mln. eurų, kai tuo tarpu 2019 m. – 44,7 mln. eurų. „Mes mąstome dešimtmečiais į priekį, todėl rezultatai trumpuoju laikotarpiu nėra tai, kaip vertiname savo sėkmę šiandien. Žinome, ko siekiame ir kur einame, taip pat turime aiškų planą, kaip tai padarysime. Džiaugiamės praėjusiųjų metų atsinaujinimo progresu, nes jau šiandien matome, kad tos laiko ir pinigų investicijos pasiteisina. Tai rodo tiek tai, kokius sudėtingus projektus pavyko gauti, tiek tai, kaip mus vertina potencialūs verslo partneriai ir užsakovai užsienio rinkose“, – sako jis.

Šiemet komandos inžinierių laukia išskirtinis profesinis iššūkis

Didžiąją „Montuotojas“ užsakymų portfelio dalį šiuo metu sudaro kompleksiniai, sudėtingų inžinerinių sprendimų reikalaujantys projektai. Tokių projektų atveju įmonė dažniausiai atlieka projektavimo, gamybos, konstravimo ir statybos darbus. Jos profesionalumu pasitiki ir kokybę vertina didžiausios Lietuvos pramonės įmonės.

„Šiemet mūsų inžinierių komandos laukia išties išskirtinis profesinis iššūkis. Metų pradžioje pasirašėme sutartį dėl didžiausio ir kompleksiškiausio projekto įgyvendinimo „Montuotojo“ 60 metų veiklos istorijoje. Nors kol kas negalime atskleisti jo užsakovo, tačiau ši sutartis yra mūsų specialistų profesionalumo pripažinimas, todėl su dideliu entuziazmu jau pradėjome darbus“, – sako įmonės vadovas.

Sekite mus

LinkedIn

Apie mus

„Montuotojas“ yra viena iš didžiausių inžinerinių sprendimų, pramoninių įrenginių gamybos, pramoninės statybos bei montavimo įmonių Lietuvoje, teikianti paslaugas visoje Europos Sąjungoje veikiančioms pramonės bei energetikos bendrovėms.

Categories